Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Mercurius

Moon op Safari heeft tijd gemaakt voor andere dingen dan werken en de dagelijkse regelmaat.
Zo heb ik geleerd dat Mercurius, de planeet van de communicatie zich aan het voorbereiden is op de retrograde die duurt van 16 februari tot 9 maart.

Wat dat betekent? Kort gezegd: Mercurius is de planeet van de communicatie. Draait ‘ie met ons op Aarde mee, dan is de communicatie gericht op anderen. Loopt ‘ie vanuit ons perspectief op Aarde achteruit (=retrograde), dan is er meer tijd voor communiceren met jezelf.
Er is nog veel meer over te zeggen, maar dat gaat in het kader van deze blogpost te ver.

Ik moest aan de stand van Mercurius denken, omdat we de afgelopen week veel gecommuniceerd hebben met andere mensen. En over dingen die me aan het denken zette. (Ja, ik voel als het ware de retrograde Mercurius al aankomen;)

Communicatie en contact

Het gaat over communicatie en contact. Als je, net als wij, ineens voor langere tijd in een hele andere omgeving bent, bezie je het leven in een ander perspectief.
Natuurlijk, je neemt jezelf mee. Alleen de afstand tot het bekende maakt dat je ook letterlijk de ruimte hebt om je bezig te houden met minder voor de hand liggende onderwerpen.

Een voorbeeld.
Zo lang als we hier komen is er een man in het dorp. Duidelijk geen Spanjaard. Eerder een Engelsman. We vragen ons al jaren af wat hij hier doet. Hij zit namelijk altijd op een terras met koffie of een glas rode wijn en een sigaret. Overal waar je in dit dorp bent, kom je hem tegen. Rustig wandelend of zittend op een terras met zijn halflange grijze haar, tikje onverzorgd uiterlijk, opvallend gebit en een bruine, levensvolle, leren tas over zijn schouder.
Hij maakt met iedereen een praatje als dat zo uitkomt en zo gaat dat waarschijnlijk dag in, dag uit, jaar in, jaar uit.
Ieder jaar vragen wij ons af wie hij eigenlijk is en wat hij doet. Is het een kunstenaar? Een schrijver? Een dichter? Een Schilder? Voor je het weet fantaseer je een heel levensverhaal bij elkaar. Heb jij dat ook wel eens?

Schipbreukeling

Afgelopen week was het uit met de fantasie. Op een van onze favoriete tapas terrasjes stond de laatste vrije tafel naast hem: ‘De man met de tas’ en na meer dan elf jaar kwamen we met elkaar in contact.

Hij vertelde schipbreukeling te zijn in figuurlijke zin en dat hij hier 15 jaar geleden was aangekomen om niet meer weg te gaan. Als een Ierse oud-militair, gescheiden met twee zoons, leeft hij van zijn leger-pensioen. Een buitenlander tussen de Spanjaarden. Om Spaans te leren werkte hij twee jaar in de horeca aan de Paséo. Hij spreekt dus het Spaans van de straat hier.

Doorpratend (Mercurius in actie) kregen we het erover hoe het is om permanent in dit dorp te wonen. Als buitenlander dus. Hoe aardig het hier is en hoe thuis we ons hier ook voelen. Je wordt nooit een van hen. Probeer dat dus ook maar niet, want op welke manier dan ook, je hoort er niet echt, of echt niet bij. Je kunt wel met ze communiceren, maar het contact gaat slechts tot op zekere hoogte.

Hij legde bijvoorbeeld uit dat op twee na alle horecagelegenheden hier in handen zijn van Spanjaarden en dat ze er alles aan doen om dat zo te houden. Waarom? Er wonen hier immers genoeg Engelsen, Ieren, Scandinaviërs, Belgen, Nederlanders en meer die hier permanent wonen. Uiteindelijk is het denk ik de drang tot behoud. Behoud van de eigen cultuur, het eigen geld. Je mag als buitenstaander wel vrij aanschuiven, maar overnemen nooit.

Reflectie

In mijn reflectie (Mercurius retrograde) vraag ik me af of ik hier permanent zou willen wonen, zonder er ooit echt voor de 100% bij te horen. Hoe kun je ergens zijn, en er niet voor 100% zijn? Door ergens te zijn, ben je er al toch voor 100%? Sterker nog. Ik geloof dat je met je aanwezigheid op een plek de 100% van de energie mede vormt en bepaalt. Ook al hebben andere de touwtjes in handen. Zoals hier in La Herradura. En elders.

Het aardige van ons gesprek met Geoff, die ineens een naam heeft, is zijn liefde voor deze plek die hem eerder gedoogt, dan opneemt. Het gedogen neemt hij voor lief, want hij leeft zijn best mogelijke leven hier. Als hij rijk zou zij, zo vertelde hij, dan zou hij in het oude dorp, dus vooral niet aan de kustlijn, huizen kopen. Niet voor toeristische verhuur-doeleinden, maar voor behoud van de cultuur van La Herradura. Hij speelt gitaar, maar bewust geen flamenco. Hij wil niet Spaanser zijn dan de Spanjaarden, want hij is en blijft Ier.

Je ziet ze hier wel hoor, de buitenlanders die maar wat graag Spaans doen. Luidkeels op de terrassen laten horen hoe goed hun Spaans is. Heel popiejopie. Tijdens de o-zo-toeristische flamenco middagen hoor je ze hard meeklappen en -roepen. Met ieder glas sangria voelen zij zich meer en meer Spaans.

Nee, zo niet Geoff. Hij zit erbij en beschouwt het tafereel ‘La Herradura en haar inwoners’.

Wat een boeiend leven hier, ongeacht de stand van Mercurius:)

Ps. Terwijl ik dit stuk nog een keer doorlees, zie ik dat er veel onderwerpen die ik noem zijn uit te werken tot nieuwe artikelen: buitensluiten, gettovorming, inclusie, astrologie, Spaanse cultuur. Ik ben dan ook nog niet uitgepraat en kijk uit naar de inspiratie voor communicatie die de planeten mij nog zullen zenden.

Op 24 juli 2021 is Geoff overleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️