Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

13 maart 2020

 
Nagenoeg gedachteloos, zoals iedere ochtend, pakte ik mijn dagboek en begon met het opschrijven van de datum.
 
Ik besefte dat een jaar geleden de laatste vrije dag was zonder corona-gedoe in mijn leven. Zonder de gedachte aan een pandemie.
 
Een leven waarin het mogelijk was om alle terrasjes te pakken die open waren. Eten waar je wilde eten, alleen, met z’n twee of met een groep vrienden.
 
Je kon elkaar nog begroeten met een zoen, een omhelzing of een knuffel. Niks geen mondkapjes, dat bestond niet in onze wereld.
 

Niet nadenken

Niet nadenken waar je heen ging of met wie.

Niet nadenken over je boodschappen.
 
Afspraken maakte je – bij wijze van spreken – alleen met de tandarts of een dokter. Verder kon je gaan en staan waar je wilden. Lang leve de vrije wereld waarin ik leef!
 
Uit werken gaan? Ook gewoon. Fijn naar de kinderen in de klas, of naar de vergadering voor het bespreken van zaken. Acquisitie doen, bij scholen naar binnen lopen. Alles als vanzelf. Als gewoon. Gezellig – of niet – met collega’s bijpraten na weekends of vakanties. Nog even een borrel na werktijd.
 
Je handen wassen…dat deed je toch al uit hygiënische overwegingen. Geen vieze alcohol of andere chemicaliën bevattende gels waar je handen van uitslaan of erger.
 
Winkels waarin je vrij kon rondneuzen om koopinspiratie op te doen. De gelegenheid om met meer thuis te komen dan op je lijstje stond. Of gewoon om lekker rond te neuzen in boekwinkels, zomaar om te kijken.
 
Geen avondklok of andere verboden, waar we de uitwerking helemaal niet zeker van kunnen weten.
 
Geen hype van sneltesten
 
Geen zenuwachtig makende berichten over aantallen besmettingen of vaccins die in de gauwigheid zijn ontwikkeld en waarvan we nog helemaal niet kunnen weten wat ze precies doen, bij wie, voor hoelang en met welke bijwerkingen.
 
Geen acties voor of tegen.
 
Geen afweging hoeven maken of je wel of niet een prik gaat halen.
 
Niet nadenken over nabijheid en menselijk contact.
 
Het houdt me bezig.
 
Was 13 maart 2020 nou eigenlijk de laatste normale dag van mijn leven?

2 gedachtes op “De laatste vrije dag”

 1. 13 maart 2020 was voor mij de dag dat ik mijn voordeur stevig op slot deed in Spanje; de totale ‘lockdown’’ was officieel begonnen en meteen werd de wereld buitenshuis meer en meer ongewoon, onnatuurlijk stil.
  Mensen hoorde je niet meer, wagens en ander vervoer evenmin; de lucht werd stilaan leeg van vliegtuigen die geparalyseerd bleven staan op diverse vliegvelden. Vissersbootjes en luxe cruise schepen verdwenen van de horizon. Zelfs vogels leken verbaasd over deze nieuwe kalmte en waagden het niet meer zich nog te tonen, laat staan een lustig deuntje te fluiten!

  Dit laatste jaar doorkomen zonder al teveel psychologische schade was voor niemand makkelijk en voor sommigen waarschijnlijk catastrofaal. Inderdaad, het ontbreken van sociaal contact zowel met naastbestaanden -vooral eigen kinderen- als met vrienden, het ontbreken van knuffels, een kus…wie had ooit kunnen vermoeden dat zoiets ons ooit ontnomen kon worden?
  Er is geen definitief einde van deze miserie in zicht en de beloften die we te horen krijgen van onze overheid klinken eerder hol en weinig belovend.

  Morgen hoop ik een van mijn dochters, die ik laatst in december 2019 zag, eindelijk te kunnen ontmoeten alhoewel ze momenteel op amper 100 KMS van me vandaan woont. Mijn andere dochter zie ik hopelijk binnen een tweetal weken maar of knuffels met beiden toegelaten zijn blijft op dit moment een groot vraagteken!

  Tot slot, alle niet ‘essentiële’ reizen blijven verboden alhoewel men toch zou kunnen stellen dat je eigen kinderen zien een essentiële noodzaak is, of niet ??

  We houden de moed er in!

 2. Een ongewoon jaar – understatement – met gelukkig nog steeds de moed erin. Maar goed dat we online in contact konden blijven al die tijd. Ik kijk uit naar weer een ontmoeting met je in de echte wereld X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

 • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
 • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
 • (Online) Schrijfcafé
 • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️