Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Reizen is een permanente beweging door tijd en ruimte

 

Die zin viel me in toen ik een week na terugkeer in Nederland weer achter mijn laptop ging zitten.

We zijn weer thuis.

Het inpakken van de auto was een uitdaging 🙂 Toch meer gekocht dan we hadden gedacht.
Sagrário, onze benedenbuurvrouw, genoot zichtbaar van het spektakel voor haar deur: ‘Madre mia’, zei ze,  toen ze de berg met tassen en dozen naar beneden zag komen die allemaal moesten passen.
Het was passen en meten, maar het lukte, en heel zwaar beladen reden we vroeg in de ochtend weg uit een nog stil La Herradura.

Lange, stille wegen hebben we afgereden in Spanje, Frankrijk en België.
De landsgrenzen waren pas twee dagen open na de lockdown, dus het was spannend om te zien wat dat met het verkeer zou doen.

Rustige rit

Van alleen op de weg met truckers en welgeteld twee campers in Spanje, tot toenemende aantallen Duitse en Nederlandse caravans vanaf halverwege Frankrijk, hadden we een prima reis.
Kijk, het blijven zo’n 2500 kilometers, maar als je die kunt rijden met alleen wat oponthoud vanwege de vrijdagmiddagspits van Lyon, dan mag je blij zijn.

Minder blij ben ik met de Nederlandse bevlieging om de maximale snelheid overdag op 100 kilometer te stellen. Wat een aanfluiting. Geloven ze nu echt dat dit het milieu zal helpen? Natuurlijk had ik er al over gehoord, maar nu ik aan den lijve ondervond hoe dit voelde, zeker na de snelle route vanuit het Zuiden, was ik niet blij.
Oké, een voordeel is dat je zuinig rijdt, maar voor de rest vind ik het eigenlijk heel gevaarlijk. Mensen staan voortdurend op de rem en de inhaalmanoeuvres die ik meemaakte waren op zijn zachtst gezegd absurd.

De maatregelen vanwege covid-19 konden we goed vergelijken toen we die verschillende landen doorkruisten. Alle tankstations waren open, maar de restaurants nog niet allemaal. In Spanje en Frankrijk waren mondkapjes verplicht en de reizigers hielden zich daar over het algemeen aan.
Overal waar je binnenkwam stond handgel. Wc-deuren en wasbakken waren afgeplakt. Stoelen en tafels in restaurants ook. In sommige gevallen was zelfs het eten ingepakt. Ik zag heel veel folie. (Hoe zit het nú met de plastic-soep?)

Hoe noordelijker we kwamen hoe minder uitgebreid de maatregelen. En eerlijk gezegd is het best wennen dat je niet standaard met een mondkapje naar buiten hoeft. We waren dat al zo gewend geraakt. Dat het zo wennen zou zijn had ik eerlijk gezegd niet verwacht en dat geeft iets om over na te denken. Als je nagaat hoe manipulatie en propaganda hele volksstammen in de greep kan houden…

Weer thuis

De mensen in Spanje vroegen nog: ‘Wanneer komen jullie weer?’
Ik weet het niet. Eerst nagenieten, wennen en opnieuw genieten van thuis. En ik ben daar wel blij mee. Op de regenbuien na is wat verkoeling en de Hollandse zomer wel prettig. Zeker als je bedenkt dat het nu zo’n 34-39 graden is aan de Costa Tropical. En dan heb ik het nog niet gehad over de drukte daar…

Nee, dan maar liever fijn in het stille Noorden.
Waar de zomervakanties aan het beginnen zijn.
Waar het toerisme, net als in de rest van Europa spannend en voorzichtig op gang komt na de corona-stop.
Waar nieuwe plannen geboren worden voor werk en vrije tijd. De inspiratie stopt gelukkig nooit. Het is als reizen.
Waar dochterlief ons hartverwarmend verwelkomde en blij is dat we weer dichtbij zijn.

Ik zou bijna weer vertrekken om opnieuw zo verwelkomd te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️