Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

60 dagen binnen

Op de 60ste dag van de lockdown in Spanje heb ik weer eens tijd om een artikel te schrijven voor Moon op Safari.

Onze Safari duurt voort. En ons verblijf hier ook. Ondanks dat de tijd snel verstrijkt.

Veel meer dan een ochtend of avondwandeling van een uur zit er nog steeds niet in. Hoewel er soms geruchten zijn over het afschalen van de maatregelen, is dat op dit moment nog steeds niet het geval.

De beloofde opening van terrassen op maandag 11 mei ging hier in ieder geval op het laatste moment niet door.
Hoe zat dat nou? Waren er nog teveel besmettingen in de regio? Zijn ze bang voor aantrekkend ‘vakantieverkeer’ van stedelingen die naar hun tweede huisje aan de kust komen? Of is het partijpolitiek en een machtsstrijd waarvoor mijn Spaans nog ontoereikend is (in dit geval gelukkig maar;)

Er is nog veel meer niet duidelijk in de wereld. En dat wordt het denk ik voorlopig ook niet.
Ik word blij als ik lees dat de cijfers van besmettingen en doden als gevolg van covid-19 lager worden. Hoewel de situatie in de Noord en Zuid Amerika nog niet veel vreugde in zich draagt.

In de krant

In de tussentijd zijn we in de Steenwijker Courant verschenen met een interview. Dat was wel de opsteker van deze week, opdat we niet in sleur geraken.

Op straat gaan de dagelijkse ontmoetingen voort. Mensen die half-roepend vanachter hun mondkapjes met elkaar bespreken hoe het met ze gaat. Ik zie hoe moeilijk de Spanjaarden het hebben met het elkaar niet aanraken.
Wat anders zo gewoon is, twee kussen op de wang, een schouderklop of omhelzing, mag op de een of andere manier niet meer.

Heel onnatuurlijk en ik voel die pijn. Het knijpt mijn keel dicht. Niet zozeer uit angst, maar van verdriet. Verdriet om wat was? Of om wat niet meer wordt?

Heeft dat zin? Nee, maar ik ben ook maar een mens. En ik begin er wel een beetje klaar mee te raken. Natuurlijk ben en blijf ik positief ingesteld, want behalve dat dat prettiger is voor mij en mijn omgeving, schijnt het de weerstand te verhogen, maar het wordt wel weer eens tijd om naar huis te gaan en op zoek te gaan naar de nieuwe normale gang van zaken in Nederland.
Het moment dat het werk roept, komt dichterbij en ik heb eerlijk gezegd ook wel weer eens zin in een lekkere bruine boterham met boerenkaas of ossenworst uit Oldemarkt. Wanneer ik die weer zal eten? We zullen het gaan zien.

Het nieuwe normaal…

En wat gaan we verstaan onder het nieuwe normaal?

In de krant verschijnen soms artikelen die menselijk gedrag blootleggen. Na bijvoorbeeld de Spaanse griep die honderd jaar miljoenen mensen uit het leven rukte, werden er uitspraken gedaan: ,,Maar hoewel iedereen riep dat er lessen zouden worden getrokken uit die vreselijke ramp, waren we die al snel weer vergeten.’’ (Laura Spinney) 

Onze diersoort heeft in meerdere opzichten nog niet echt laten zien dat er geleerd wordt van de geschiedenis, dus ik denk dat ik die mevrouw van dat artikel er niet zo ver naast zit.

Vanochtend nog in het trappenhuis zag ik al de voortekenen. Na mijn sportieve ochtendwandeling kwam ik op de trap onze buurvrouw van een hoog tegen.
Een oudere Spaanse dame, netjes aangekleed en met plastic handschoenen en mondkapje. We maakten een praatje. Het ging wel een beetje met haar vertelde ze me. Ze ging geen boodschappen doen, maar moest ergens anders heen.

Aan het eind van ons gesprek gaf ze mij een schouderklopje.

Vraag: Ging zij nou de fout in? Of wordt dit het nieuwe normaal?

Ik hoop het laatste.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️