Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Naar buiten
Na 50 dagen mochten we weer naar buiten.
En dan bedoel ik om iets verder te lopen dan naar de bakker om de hoek. Een uurtje lopen in de ochtend of in de avond. Hoe ze dat controleren? Niet. Dat is aan de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Zeg maar een soort ‘intelligente afschaling’ van de strenge regels die ze er in Spanje op na houden om de besmetting met het Coronavirus tegen te gaan.

Het lijkt trouwens te helpen, want het aantal dagelijkse doden en besmettingen neemt inmiddels af. Na 50 dagen stierven er 164 mensen op een dag en een maand eerder, op 3 april, waren dat er 932. Op één dag hè!

Het lijkt alweer normaal dat we niet naar buiten kunnen, dus nu moeten we eraan denken om wel op tijd voor het tijdslot naar buiten gaan, anders missen we dat belangrijke beweegmoment.

Vreemd om je dat te realiseren, dus ik knijp mezelf en weet dat ik wakker ben in een vreemde droom.
We zouden alweer meer dan een maand in Nederland zijn, maar maken daarvoor in de plaats mee hoe de Spanjaarden omgaan met het ontwaken uit de lockdown.

De eerste wandeling was op 2 mei. Ken je die beelden van koeien die na de winter weer in de wei mogen? Wild, een beetje onwennig, vreugdedansjes omdat ze weer naar buiten mogen met ruimte en frisse lucht om ze heen.
Het gevoel dat je echt even vrij naar buiten kan, zonder de guardia civil of de politica local die je vraagt om redenen en die klaar staan met bonnenboekjes.

Toch om je heenkijkend of er voldoende ruimte is tussen jou en andere wandelaars of sporters op de Paséo. Iets dat op zich al vreemd is om te doen. Zo onnatuurlijk. Een beetje als het op je hoede zijn voor zakkenrollers in een grote stad.

De kwestie mondkapjes vind ik ook een aparte. Enerzijds vind ik het maar grote onzin om zo’n benauwd ding te dragen. Hoe kan dit nou een virus tegenhouden? Het zijn namelijk gewone papieren of zelfgemaakte stoffen doekjes die de mensen dragen. De prijzen lopen uiteen. Wij kochten ze bijvoorbeeld voor 95 cent, maar we hoorden ook dat iemand 8 euro moest betalen en dan zag het er nog uit als een hubo-stofkapje voor tijdens het schuren van je oude houten kastje. Niet echt iets dat virussen belet voor in- of uitgaan.
Maar, als je de soms angstige reacties ziet van mensen als je een winkel ingaat, dan wil ik me wel aanpassen. Dan maar mijn ongeloof aan de kant zetten.

Ontmoetingen
Wat me de afgelopen dagen het meest heeft gedaan is de ontmoeting.

Niet zozeer de ontmoeting met mijzelf, mijn reflectie op wat deze situatie met mij doet en met de vraag hoe ik weer thuis zal komen na deze ervaring.
Nee, de ontmoetingen van de mensen op straat.

Mensen die elkaar al weken niet hebben gezien en elkaar nu, op minimaal anderhalve meter, weer tegen het lijf lopen.
De Spaanse kreten van herkenning en begroeting raken me diep. Opnieuw realiseer ik me dat we hier in een dorp wonen met zoveel saamhorigheid en familiebanden.

Hoe een oudere mevrouw aan de arm van waarschijnlijk haar dochter wordt ‘uitgelaten’. Al die weken thuis zitten heeft haar lichaam zichtbaar geen goed gedaan als ik haar zie bewegen. Zo traag en stijf.

Ze ziet een bekende en wil hem omhelzen. Haar dochter roept het bijna uit: ’No lo toques, no toques a nadie’ (Raak hem niet aan, raak niemand aan).

De vrouw vindt het onzin, lees ik af van haar lichaamstaal.

Wordt dit de nieuwe norm?

Zou het werkelijk de verspreiding van een virus tegengaan?
Of veroorzaakt dit een nieuwe ziekte?

Ik zeg: wij weten helemaal niets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️