Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Pensionista

Volgens mij zeggen wij in Nederland altijd pensionados, maar hier in Spanje heten ze: de pensionistas.
De uitgewerkte mensen die genieten van hun, vast welverdiende, pensioenen. Liefst in het buitenland. En als het even kan in een warm land, want dat is zo goed voor het lijf. Heerlijk. Wat een vooruitzicht.

Je moet er natuurlijk wel van houden. Het structuurloze bestaan van wakker worden als je wakker wordt. Stukje wandelen als je er zin in hebt.
Is het niet echt lekker weer? Dan gestrekt op de bank met een boek of Netflix.De enige echte zorg van de dag is: waar zullen we vandaag gaan eten?

Ik bezie het van de zijlijn. Mijn Safari duurt al langer dan een vakantie, maar ik ben nog lang geen pensionista. Dat maakt mij hier van de buitencategorie. Geen 30-jarige worldschooler met jong gezin. Geen standaard vakantieganger of toerist-voor-een-week. En dus ook geen pensionista. Als niet-pensionista tussen de overwegend oudere buitenlandse populatie hier deze tijd van het jaar – het is nu half januari – heb ik een groot voordeel: wat ben ik nog jong:)
Ik begon deze post met genieten, maar daar wil ik wel even nader op ingaan. Terwijl ik de aanzet voor dit stuk schrijf op een terras in Nerja zit ik te genieten van mijn ochtendkoffie en zoom in op de mensen om mij heen.

Van Nerja wist ik dat er altijd al veel Engelsen waren, maar vandaag valt mij het grote aantal Nederlanders op. Nederlandse pensionistas wel te verstaan. Leuk om te horen dat sommigen van hen ook de moeite hebben genomen om wat Spaans te leren, zodat ze uit de voeten kunnen op het terras. Daaruit maak ik tegelijk op dat ze hier langer verblijven dan de gemiddelde toerist.

Ik zoom verder in en wat zie ik? Veelal zijn het stellen. Echtparen die de tand des tijds hebben doorstaan. Soms zie je aan de manier van lopen dat ze gelukkig zijn nog te bestaan. Met behulp van een wandelstok en de arm van een liefhebbende partner kunnen ze hier nog rondlopen.

Liefde of angst?

De mevrouw die waarschijnlijk uit liefde, of angst, wie zal het zeggen, haar man afbekt omdat hij niet gaat zitten waar zij dat wil: “Je zei toch in de schaduw, waarom ga je dan in de zon zitten?” De man zit met zijn opvallende bermuda, losse blouse met zomerse print en een zonnehoed van stro. Anders dan hij met zijn kekke uiterlijk doet voorkomen, schuift hij schuchter een plaats op. Ik hoor hem denken: “Wijf, laat me met rust!” Is dit genieten? Ik vraag me af, gingen ze altijd al zo met elkaar om, of is dat na hun pensioen zo geworden? Wordt hun wereld te klein? Misschien waren de kinderen over voor de feestdagen en zijn ze nu weer op elkaar aangewezen, mopperend op elkaar. Soms van buiten en soms van binnen.

Dan is er de categorie pensionistas met het aureool om zich heen van de-trots-van-de-grote-levensgenieter. Trots op wat ze bereikt hebben in hun werkende leven en dat kan nu eindelijk gevierd worden en iedereen mag daarvan meegenieten. Etentje hier, koffietje daar, wijntje hier, hapje daar. Luidkeels aan de telefoon met Nederland vertellen over die tent en die waar je dit en dat kunt doen en de prijzen hier…Vrouwlief ziet er, net als man tiptop uit. Verzorgd tot in de puntjes. Ze geven mij het gevoel van:

70 is het nieuwe 55. Dat biedt perspectief!

Moeder de vrouw, want dat is zij wel, leeft, eet en drinkt bewust. Vast niet meer dan een glas alcoholhoudende drank per dag en matig, niet gefrituurd eten. Goed lichaam. Verzorgd als zij is controleert zij de cholesteroltoevoer van haar man. “Schat, laat die garnalen nu maar staan, dat zijn cholesterolbommen”.

En ik zit en kijk en luister naar de lessen die zich voor mij op het terras afspelen.

Ik realiseer me dat ik blij ben dat ik nog mag werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️