Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Safari, safari, hoezo safari?

Deel op facebook
Deel op pinterest

Debuut

Op 6 mei 2007 schreef ik mijn eerste blogbericht. Ik weet niet meer precies waarom, maar het zal vast op zo’n moment zijn geweest dat ik de behoefte had om meer te doen dan mijn hoofd leeg te schrijven. Ik wilde ook ervaringen delen. Met het verstrijken van de jaren hebben er interessante gedachten de weg naar het papier gevonden – al zeg ik het zelf – en sommige berichten heb ik maar niet meer opgeschud om opnieuw te posten. Zo gaat dat. Eerlijk gezegd vind ik het altijd doodeng om mijn creatieve schrijfwerk terug te lezen.
Zo heb ik boeken geschreven over het onderwijs en heb ik recentelijk ook nog een artikel gepubliceerd.
Als zo’n presentexemplaar op de mat valt heb ik altijd gemengde gevoelens van trots en schroom. Maar met het groeien van de publicatielijst overheerst toch de trots. Dat heb ik toch maar wel even mooi bij elkaar geschreven. Maar genoeg afgedwaald, want deze keer gaat het hier over mijn blogtitel.
 

Techniek

Toen ik het besluit had genomen om op die zesde mei lang geleden een blog te starten, had dat ook te maken met mijn nieuwsgierigheid naar de techniek. Hoe het werkt om een idee om te zetten in tekst en dit vervolgens op het internet te plaatsen. Liefst met ondersteunende afbeeldingen. Na Blogspot en WordPress, heb ik dit voorjaar (met hulp) mijn hele blog-geschiedenis overgezet op mijn eigen website. Uiteindelijk is het mijn persoonlijke digitale boek, dus wil ik daar de regie over hebben.
 

Safari

En dan….. na vele jaren zal ik onthullen hoe het zo kwam om mijn blog Moon op Safari te noemen.
Allereerst: het heeft niets te maken met safari’s door de natuur in Afrika, Burgers’ Zoo of de Beekse Bergen. Ook heeft het niets te maken met de browser van Apple. Ook niet met het geweldige album van Air.
Moon, dat ben ik, dus daar hoef ik niet ingewikkeld over te doen.
Maar die Safari…. ik moet er een uitstapje voor maken om je mee te nemen in die naamgeving. De historie van mijn naam, die vermoedelijk Fransman betekent in het Hebreeuws, is via het Middellandse Zeegebied en Portugal door de wereld verspreid sinds de Spaanse Inquisitie vanaf 1492.
 

Sarphatie

Sinds mijn geboorte is mijn achternaam Sarphatie. Vooral mensen uit Amsterdam, of die de stad kennen, kennen deze naam als Sarphati. Het is namelijk de naam van een straat, een kade, een park en verschillende bedrijven en sociëteiten in Amsterdam. De naamgever van deze plekken en ik hadden 10 generaties terug een verwant familielid. Op Dr. Samuel Sarphati ga ik nu niet verder in detail verder, want het gaat me nu even om de naam. Mijn achternaam.
Die spreek je uit als [sɑrfati] of /sarfaatie/. Met de /ph/ van Philips dus;)
Nou dat is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Als je eens wist welke verbasteringen van mijn naam ik al heb gehoord en gelezen. Deels veroorzaakt door meertalige (Portugees, Spaans, Italiaans) of (misschien) minder geletterde familieleden uit de 17e en 18e eeuw en ambtenaren van de burgerlijke stand in die tijd, is de schrijfwijze van mijn achternaam zeer uiteenlopend. Sarfati, Sarfatij, Sarfaty, Zarfati, Sarphati en ga zo maar door. Zeer waarschijnlijk zijn het wel allemaal familieleden van elkaar.
 

“Whats in a name”

Een interessante Engelse uitspraak, maar toch wel een die steekt, want ik vind dat ik een mooie achternaam heb. Mag toch?

Reclameverkopers van callcenters die mijn naam niet goed uitspreken hang ik direct op.
En als ik post krijg waarop mijn naam niet goed staat geschreven, weet ik al dat die niet werd verstuurd door bekenden van mij. De onhandigste bijwerking is verkeerde spelling van mijn naam bij e-mails. Digitale post komt niet aan als je mijn naam niet goed schrijft.

De meest voorkomende schrijffout is /sarpathie/, maar ik heb er meer van verzameld: /safati/, /sapatie/, savatie/, en…Safari.

Die spande voor mij de kroon en werd eervol opgenomen in de titel van mijn blog:
 

MOON OP SAFARI

 
En…. uiteindelijk vind ik het kloppen; het leven is een wonderlijke safari!
 
Ps. Nooit meer Moon op Safari missen? Geef je dan op voor de alert in het blauwe vak hieronder.

8 gedachtes op “Safari, safari, hoezo safari?”

 1. Babs Kuiters

  Als rasechte Amsterdammer ken ik natuurlijk je achternaam.
  Voor dat ik je kende, reed ik regelmatig door de Sarphatistraat en was ik ook wel eens te vinden in het Sarphatipark ????
  Later ging deze naam meer voor mij betekenen, al kwam er achter de i wel een e.
  ????

  1. Leuk! Iedereen met een Amsterdamse connectie heeft wel iets met die naam lijkt het:)

   Dank je voor je reactie Babs!

   1. Jolanda Koekoek

    Hé Simone,
    Dan moet je Koekoek als achternaam hebben !?
    Maar Safari is een prachtige achternaam. ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

 • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
 • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
 • (Online) Schrijfcafé
 • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️