Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Grote opruiming

De herfst van 2021…begon met een opruimbeurt. Ik weet niet hoe ik het doe, maar ik kan gaan zitten in een opgeruimd kantoor en na een paar uur verlaat ik het in chaos. Altijd al gehad ook. Totdat de bende mij van het werk houdt en dan stroop ik de mouwen op en ga ruimen.
Zo liep ik mijn eerste coronadagboek tegen het lijf. Dat ben ik gestart op 14 maart 2020. De dag dat ik in Spanje was en er van het een op andere moment een lockdown was. Geen idee hoe dat zou uitpakken en hoe lang de wereld in de greep zou zijn van een virus dat de naam Covid-19 kreeg.
Negentien maanden later en we leven in een andere wereld. Om nou te zeggen dat we er als collectieve gemeenschap beter op zijn geworden? Naar mijn bescheiden mening: nee.
 

Levensreporter

Meestal lukt het mij wel aardig om het nieuws te negeren om me niet te laten meezuigen in opwinding en negatieve gedachten, maar ik ben eerlijk als ik zeg dat mijn kracht de laatste weken getest wordt.
Toen ik begon met Moon op Safari, dacht ik dat het aardig was om het leven en de dingen die zich voordoen tegen het licht te houden. Dat betekent dat ik niet helemaal onder de grond kan wegduiken als een kluizenaar die de werkelijkheid ontvlucht of vermijdt. Met andere woorden, om te schrijven over het leven en de dingen die zich voordoen is het nodig om als een soort levensreporter om me heen te kijken en te luisteren. Lezen en luisteren naar bronnen uit alle hoeken. Dus niet alleen in mijn eigen bubble de berichten tot me nemen die mijn mening bevestigen.
 

Liefde of angst

Nou, ik kan je vertellen… dat is heftig. Ik lees en hoor namelijk zulke mensonterende gebeurtenissen die we – de collectieve mensheid – lees: elkaar aandoen. Alsof er nog niet eerder oorlogen zijn uitgevochten en waarvan we hadden kunnen leren dat uitsluiten hetzelfde is als onderdrukken. Dat je niet meer durft uit te komen voor je mening uit angst voor represailles.
 
Stop! Als de paniek- en/of angstgrens in zicht komt, keer ik naar binnen. In gedachten ga ik terug naar een tijd waarin me me ik vrij kon verplaatsen naar waar ik  wilde zijn. 
Van school naar school reed ik rond vanuit het ideaalbeeld dat passend onderwijs mogelijk was voor kinderen, hun ouders en leraren. Boeiende gesprekken werden gevoerd over kansen en grenzen en ik leerde te luisteren naar mensen met standpunten die haaks stonden op die van mij. Ik zal die goede oude tijd niet mooier maken dat het was, want er waren soms vreselijk moeilijke gesprekken die de grenzen van het wederzijds respect rakelings raakten of overschreden. Leerzaam was het in ieder geval. Zo ook mijn bezoek aan de klas van meester Han. De leraar, inmiddels afgezwaaid en wonend aan de Middellandse Zee, die mij in zijn klas vol tien-elfjarigen leerde dat mensen handelen vanuit liefde of angst.
Meer dan tien jaar later klopt dit nog steeds voor mij. Sterker nog ik geloof werkelijk dat het handelen uit liefde de redding is uit de misère waar we met z’n allen in beland zijn. Echter…ik kom er ook achter dat er mensen zijn die denken en vinden dat ze uit liefde handelen. Vanuit hun eigen perspectief dus. En nu wordt het filosofisch…want in hoeverre zijn mensen bereid om in de spiegel te kijken? En wat zien ze dan?
 

Kijk in de spiegel

De uitspraak Kijk in de spiegel werd gedaan door de filosoof Krishnamurti (1895-1986)  net als Wees een licht voor jezelf“.
Het streven van Krishnamurti was dat wij – de mensen – onszelf leren ontdekken en veranderen. Dit probeerde hij te stimuleren door originele en inspirerende gedachten door te geven, want hij  wilde vooral niet een nieuw geloof neerzetten.
 
In 2012 bezocht ik een studiedag over liegen en integriteit in ons werk. Hilarische vragen werden aan het publiek gesteld, bijvoorbeeld: hoeveel keer per dag lieg jij?
Ja en nu heel eerlijk antwoorden…en kijk dan in de spiegel: wat zie je?
 
Van kijk in de spiegel kom ik terug naar het hier en nu. Nieuws kijkend en lezend vraag ik me om de haverklap af: hoe kan die nog in de spiegel kijken?
Nou dan heb ik een teleurstellend antwoord: iedereen kijkt vanuit het eigen perspectief in de spiegel.
Dat betekent dat je – in het algemeen – ziet wat je wil zien, met de kennis en wensen van het moment die onbewust meespelen in het spiegelbeeld wat je voorgeschoteld krijgt. Met andere woorden: een monster met een positief zelfbeeld zit een prins(es) die de waarheid verkondigt. En omgekeerd.
 

De spiegeltest

Tijdens diezelfde studiedag in 2012 sprak  filosoof Edgar Karssing over de spiegeltest.
De volgende citaten komen uit zijn boek:“De oplossing is het probleem niet!, Reflecties op ethiek, integriteit en compliance”. De spiegeltest wordt genoemd als middel om te bepalen of mensen een moreel juiste beslissing hebben genomen. “ik ben integer wanneer ik mezelf recht in de ogen kan kijken.” Dus…”wie zichzelf recht in de ogen kan kijken zit goed, wie dat niet kan zit fout.”
WOW wat een openbaring als er dieper  ingegaan wordt op de vraag of de spiegeltest betrouwbaar is. Daar is dus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en wat blijkt? De betrouwbaarheid van de spiegeltest “staat of valt met de mate waarin we onze eigen morele blinde vlekken kunnen minimaliseren”. [plaatje invoegen of link of upload?]
 
Het maakt dus eigenlijk niet uit welke vraag je jezelf stelt als je voor de spiegel staat. Belangrijker is je beoordeling van het spiegelbeeld.
 
Als oplossing voor hoe we de spiegeltest verantwoordelijk kunnen gebruiken krijgen we nog een paar tips van Edgar Karssing om ons aan te zetten tot nadenken. Hij noemt het de ethiektoets en deze bestaat uit drie vragen:
  1. Is het ( dat wat er nu gebeurt) volgens de regels?
  2. Wil ik zelf zo behandeld worden?
  3. Hoe zou ik me voelen?
In de eerlijke antwoorden op deze vragen zit denk ik de oplossing. En dan alleen nog als we deze werkelijk willen vinden.
 
Pff, tot zover deze bespiegeling op de wereld van dit moment. De ingewikkelde wereld.*
 
Moon ✍️❤️☀️
 
*Zelfs de Belastingdienst heeft het woordje ‘makkelijk’ geschrapt. De slogan ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, is sinds 2018! verdwenen😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️