Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Dag 17

Corona quarantaine dag 17 is inmiddels aangebroken en het klinkt raar, maar het voelt al bijna als gewoon. Hoewel…

Stilte op straat. En er is iets raars…

Het duurde even tot het tot me doordrong, maar ineens wist ik het:

Er zijn geen kinderen op straat

Normaal gesproken zijn de kinderen hier flink hoorbaar en zichtbaar op straat. Met hun moeders op straat op weg naar de opvang of naar school. Vaders die de kinderen ophalen.
Tijdens de merienda, het moment tussen ±17 en 19 uur, waarop mensen met hun kinderen een koffie met iets zoets nemen. Steevast het moment waarop we ook weleens dachten: geef dat kind een speen of stop het in bed.

Maar nu is het stil

Ouders gaan niet met hun kinderen naar buiten voor boodschappen, want dat is niet toegestaan. Het maakt het straatbeeld wereldvreemd.

Er was een gesprek bij de kruidenier hier in het dorp, waar een mevrouw uitgebreid aan het vertellen was over de quarantaine bij haar in huis. ‘Alleen met het avondeten zien we elkaar. Voor de rest zitten de kinderen in hun eigen kamer in quarantaine. Zo houden we het gezellig!’

Ik lees het nieuws uit Nederland. Hoe de scholen gesloten zijn sinds 16 maart. Het recht op onderwijs min of meer vervangen door het recht op veiligheid. Hoewel dat de vraag is. Hoe veilig is het voor alle kinderen?

Social media

Ik lees in de social media over leraren en intern begeleiders die op zoek zijn naar manieren om het thuisonderwijs voortgang te laten vinden. Ik lees over de kansenongelijkheid die dit met zich meebrengt.Ik lees uitspraken over ‘het feit’ dat de kinderen uit deze crisis komen met leerachterstanden. Leuk als ze dit over zichzelf te weten komen! 
Ik lees informatie voor ouders die alsjeblieft niet hun kinderen moeten gaan overvragen. Zij zijn de ouders en niet de leraren van de kinderen.

Twitter

Op Twitter zie ik reacties van ouders die hun kinderen na een paar dagen al zat zijn en niet kunnen wachten tot de scholen weer op zijn. Wat vreselijk dit soort uitspraken.

Onveilig

Voor mijn werk mag ik online een onderzoek doen waarvoor ik contact heb met onderwijs- en zorgprofessionals en we hebben het al eerdere keren gehad over de kinderen die het thuis helemaal niet leuk hebben. Voor hen is de situatie nu heel onveilig. Een groep kinderen waar we misschien niet als eerste aan denken, maar die meer aandacht behoeft dan de zorg om leerachterstanden.
Het zijn de kinderen die niet veilig zijn thuis. Hun ouders weten zich geen raad met het gedrag van hun kinderen of zijn daar juist de oorzaak van. Daar zitten ze dan. Veroordeeld tot elkaar in één huis. De Kindertelefoon die meldt dat aanzienlijk meer gebeld wordt door kinderen die door deze situatie in de knel zitten. Bange kinderen. Kinderen die beschadigd worden. Kinderen van de rekening.

Ik herinner me een jongen die ik begeleidde. Het was de eerste dag van de zomervakantie en ik kwam hem tegen op straat terwijl ik op weg was naar mijn werk. Ik wenste hem een fijne vakantie toe en hij keek me ontdaan aan. Hij vertelde dat hij liever geen vakantie had, want hij was alleen en zijn ouders moesten werken.

Lange weg

Het zal een lange weg worden om samen uit dit dal te komen.

Voer voor psychologen, pedagogen, jeugdhulpverleners enzovoort.

Heel lang geleden, toen ik had besloten om orthopedagogiek te gaan studeren had mijn moeder het aan de stok met een vriendin. Deze had het in haar hoofd gehaald om te zeggen dat ik in de zachte sector zou gaan werken.

Vandaag herhaal ik de opmerking van mijn moeder:

‘Hoezo zachte sector?’

Bij de reset van onze maatschappij zal deze zachte sector misschien weleens het fundament van onze samenleving gaan vormen.

Ik kan niet wachten tot ik weer kinderen op straat zie en hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️