Over het leven
en de dingen die zich voordoen

Deel op facebook
Deel op pinterest

Wil je het stil?

In het verlengde van het verkennen en doorbreken van schrijfblokkades kwam ik terecht bij de oplossing van het wel of niet gebruiken van schrijfmuziek. Met andere woorden…de achtergrondmuziek die je kan helpen tijdens het schrijven.
 

Achtergrondmuziek

Voor mij is het wisselend, de behoefte aan achtergrondmuziek. In de vroege ochtend geniet ik  van de volstrekte stilte tijdens mijn schrijfritueel. Maar op andere momenten kan de stilte mij juist bekruipen en zet ik graag een muziekje op.
Als je erin duikt zijn er veel theorieën over welk soort muziek je dan het beste kunt beluisteren. Het zal wel. Ik volg gewoon mijn hart. Daarnaast klopt het gezegde: over smaak valt niet te twisten volgens mij.
 
Behalve dat je van bepaalde muziek houdt of niet, kan het ook nog eens een groot verschil uitmaken op welk moment je de achtergrond muziek opzet. In de avond heb je misschien zin in heel andere muziek dan ‘s middags. Of na een drukke werkdag – bijvoorbeeld met stress – heb je weer zin in iets anders dan op de zondagochtend.
 

Heart & Soul Writing

Wat ik leuk vind om te vertellen is hoe mijn zoektocht leidde tot de afspeellijst Heart & Soul Writing op YouTube.
Zoals zoveel zoektochten begon ook deze met Google…als je schrijfmuziek invoert, dan duizelt het je: ongeveer 9.810 resultaten (0,38 seconden) en de eerste optie die zich aandient is klassieke pianomuziek die ook geschikt is voor het in slaap brengen van een baby en een voor in de sauna. Boeiend, die vergelijking🙂
 
Niet alleen de soort muziek die je afspeelt heeft effect, maar ook het tempo. Het tempo wordt aangeduid met beats per minute (bpm), dus de tellen per minuut. Snelle muziek: hoog bpm, langzame muziek: laag bpm. Naar het effect van bpm is overigens veel onderzoek verricht. Klik hier als je meer achtergrondinformatie wenst.
 

Mijn muzieksmaak

Met mijn muzieksmaak zal ik je verder niet lastig vallen, maar ik bedacht dat het aardig zou zijn om een aantal schrijf-luistertips te geven. Alles om jou te helpen het schrijven op gang te brengen:)
 
Toen ik dit muziekplan had opgevat stond ik er niet bij stil hoeveel er te vinden is. Zelfs al kant en klare schrijf-afspeellijsten, bijvoorbeeld op YouTube. Maar Moon zou Moon niet zijn als ik niet mijn eigen lijst zou maken. Ik ben begonnen met een een eigen kanaal op YouTube. Als daar andere platforms bijkomen, bijvoorbeeld Spotify, dan hoor je het nog van me.
 
Hier heb je de eerste twee schrijfmuziek-links:
De schrijfmuziek die ik tot nu heb geselecteerd vind je op mijn afspeellijst Heart & Soul Writing.
 
Ik wens je veel muzikale schrijfuren toe en laat je me weten welke muziek het beste werkt?
 
Moon ✍️❤️☀️
 
Reageren op dit artikel kan hieronder, maar ook op de Facebookpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Moon op Safari

Moon op Safari alert ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en je krijgt bericht.

Schrijfinspiraties bestellen

Start nu echt met schrijven

Ontmoet je Zelf…

Met schrijfinspiraties help ik jou om je Zelf te ontmoeten, zodat jij jouw eigen woorden vindt en ze durft op te schrijven zoals jij dat wil.

Je leert op een nieuwe manier schrijven je over je eigen leven en de dingen die je bezighouden met maar een doel: schrijf het eruit!

DOE MEE AAN DRIEMAANDEN SCHRIJFINSPIRATIES – 3 maanden schrijfinspiraties en hulp bij schrijven
oktober – november – december 2021

  • Iedere week een schrijfinspiratie – per email
  • Reflectie op de oefening en schrijfhulp – online
  • (Online) Schrijfcafé
  • Extra voor de liefhebbers: een besloten Facebookgroep voor het delen van je ervaringen en het stellen van vragen.

Ontmoet je Zelf ✍️❤️☀️